zyciehandlowe.com.pl

biznes,finanse, praca

Francuska kuchnia
Zakupy

Francuska kuchnia i jej najlepsze dania

Kuchnia francuska zachwyca różnorodnością i wielowiekową tradycją. Wśród jej specjałów można znaleźć zarówno wykwintne dania, jak i proste, swojskie potrawy. Które z nich zdecydowanie zasługują na spróbowanie?

Zupa cebulowa

Brzmi skromnie, jednak zupa cebulowa to dla wielu jeden z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Łączy w sobie wyraziste smaki i doskonale komponuje się z dodatkami takimi jak grzanki czy serowa pierzynka. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni, jednak ze względu na to, jak jest sycąca i rozgrzewająca, lepiej zrezygnować z niej latem. Za jej smak odpowiada cebula, masło, bulion i białe wino. Jej prostota jednak jest także jej największą zaletą. Choć kiedyś popularna wśród najniższych warstw społecznych, dzisiaj jest szeroko doceniana wśród smakoszy.

Wołowina po burgundzku

To danie pochodzi z centralnej Francji i zachwyca pełnym, mięsnym smakiem. Oprócz wołowiny – najczęściej łopatki – do jej przyrządzenia używa się warzyw, grzybów i wina. Całość odpowiednio się doprawia i gotuje do uzyskania aksamitnego sosu. Całość najczęściej podaje się z ziemniakami. Jest to danie dla cierpliwych kucharzy – całość dusi się około 3 godzin. Dlatego potrawy uznawanej przez wielu za najlepszą wołowinę na świecie osoby, którym zależy na czasie, mogą spróbować w sprawdzonych restauracjach. 

Quiche

Jest to potrawa idealna na szybką przekąskę lub śniadanie. Najbardziej znane jest quiche lorraine, czyli placek lotaryński. Jest on wytwarzany na bazie śmietany, jajek, boczku, szynki i tartego sera, a czasem też warzyw. Jednak spotkać się można z wieloma różnymi odmianami, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto poszukać swojego ulubionego rodzaju. Quiche można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, doskonale sprawdzi się także na wynos czy w biegu. Jest też świetny jako przekąska pomiędzy zakupami, dlatego warto sprawdzić te dostępne tutaj: https://domar.pl/sklep/vincent/.

Omlet

Omlet to idealna propozycja na śniadanie, ale nie tylko – puchaty i smaczny, jest także bardzo sycący. W kuchni francuskiej jest niezmiernie popularny i często uzupełniany o różnego rodzaju dodatki. Najbardziej charakterystyczny jest omelette du fromage, czyli z dodatkiem różnych serów. Popularnością cieszy się również odmiana du jambon, czyli z szynką. Jednak potrawa ta może być przyrządzana z dowolnymi dodatkami, nie tylko wytrawnie, ale też na słodko. Idealny omlet jest ławy do zrobienia, jednak może być ciężko uzyskać idealną konsystencję.

Mięczaki na wiele sposobów

Owoce morza chętnie wykorzystywane są w kuchni francuskiej. Wielu smakoszy ceni sobie mięczaki, czyli mule i ostrygi. Pierwsze z nich przyrządza się na wiele sposobów, z różnymi dodatkami i przyprawami. Drugie zazwyczaj podaje się z sosem na bazie szalotki i czerwonego octu winnego lub skropione cytryną. Jednak mięczaki nie muszą być wyłącznie owocami morza. Nie można zapomnieć o ślimakach, które są nieodłączną częścią kuchni francuskiej. Najbardziej charakterystyczny sposób ich podawania to ten z masłem czosnkowym, jednak warto spróbować także innych opcji.

A co na deser?

Kuchnia francuska zapewnia również bardzo szeroki wybór różnego rodzaju deserów. Wśród nich znajdą się wypieki, podawane na słodko naleśniki, a także kremy i musy. Ogromną popularnością cieszy się czekolada i owoce używane jako dodatki. Niektóre z deserów, takie jak magdalenki czy galette, są proste, a jednocześnie smakowite. Jednak bardziej wymagające osoby mogą sięgnąć po czekoladowy fondant czy charakterystyczny przysmak, jakim jest crème brûlée. Z kolei miłośnicy nieoczywistych, ekstrawaganckich połączeń z pewnością docenią pieprzny mus czekoladowy, który zestawia delikatność z wyrazistymi przyprawami. Pyszne desery można spróbować w Cafe Vincent we Wrocławiu.